RUG-project Hydro-Oxygen Bewegingstoestel

SKDF steunt de ontwikkeling, de bouw en uiteindelijk het tentoonstellen in het Universiteitsmuseum van de Rijksuniversiteit Groningen van een interne verbrandingsmotor op waterstofgas, oftewel de Hydro-Oxygen Beweginstoestel. Het gaat hier om academisch erfgoed.

In 1839 is dit toestel ontwikkeld door Professor Sibrandus Stratingh. Stratingh was zijn tijd ver vooruit. In 1839 hield hij hierover een voordracht voor het Natuurkundig Genootschap te Groningen via technische tekeningen. Stratingh zelf heeft het toestel nooit laten bouwen. Aan het einde van zijn lezing riep hij ingenieurs en instrumentmakers op zich hiermee bezig te houden.

In het jaar 2019 - 180 jaar later - gaat het Universiteitsmuseum dit project realiseren met de medewerking van de instrumentmaker, Anton Stoelwinder. De foto bij deze tekst is alvast een soort van replica. De echte gereconstrueerde motor komt in het Universiteitsmuseum. Een voor het publiek zeer aansprekend voorbeeld van waartoe ontwerp en innovatie kunnen leiden. Het draagt mede bij aan de promotie van de technische opleidingen aan de RUG.« terug naar overzicht projecten TECHNIEK