Klaas Dijkstra Techniek Prijs 2021

In het jaar 2020/2021 is de wereld, en dus ook Nederland, getroffen door een Corona-pandemie. De scholen zijn grotendeels van de tijd op last van de regering gesloten om verdere besmettingen te voorkomen. Dit geeft uiteraard gevolgen voor het benutten van de werkplaats i.v.m. het praktijkexamen op de MBO-scholen.

Het Alfa-college Groningen en het docententeam Engineering zijn ondanks deze omstandigheden toch doorgegaan met het in gang zetten van de wedstrijd voor het behalen van de Klaas Dijkstra Techniek Prijs 2021.

Op vrijdag 12 maart 2021 is de wedstrijd gehouden op het Alfa-college Groningen zonder publiek. Twee teams hebben hieraan meegedaan. Beide teams zijn samengesteld uit de verschillende vakopleidingen, zoals Elektrotechniek, Mechatronica en werktuigbouwkunde. De samenwerking in het team is heel belangrijk. Het publiek kon op afstand meekijken via een live-stream, georganiseerd door de school.

Het winnende team bestaat uit Mike Brink, Jan de Vries en Rick Prins. Hun project is het ombouwen van een Honda Dax met benzinemotor naar een elektromotor. Dit in het kader van verduurzaming en recyclen van oud materiaal. De bromfiets is namelijk in 2017 afgebrand door een kortsluiting in de spanningsregelaar. Zo hebben zij hun proeve van bekwaamheid voor de examencommissie met succes afgerond.

De toekomstplannen van het project en daarbij ook meer technische informatie kunnen gevolgd worden op hun website: www.e-hondadax.com

De Klaas Dijkstra Techniek Prijs 2021 is het geldbedrag van 1.500 euro. Zij delen de prijs.

De vakjury bestaat dit jaar uit: B. Poelstra, directeur Machinefabriek Poelstra, Groningen,

R. Boomgaarde, Vakdocent Elektro Installatie/Engineering, Alfa-college Groningen

G.J. de Roo, Inhoudelijk vakdocent en teamcoŲrdinator Engineering, Alfa-college Groningen en voorzitter juryKLAAS DIJKSTRA TECHNIEK PRIJS 2020

Op woensdag 29 januari 2020 werd het praktijkexamen voor MBO 4-leerlingen Engineering afgesloten. Daarna vond de jurering en de prijsuitreiking plaats van de Klaas Dijkstra Techniek Prijs 2020. 12 teams hebben om deze prijs (1.500 euro) gestreden. De prijs is gewonnen door Tjalling de Jong, Mark Kadijk, Marco Koopmans en Niels Korthuis. Zij delen de prijs. Het team heeft gewerkt aan de opbouw van een etiketteermachine.

  • De jury was dit keer in handen van de heer B. Poelstra (eigenaar/directeur van Machinefabriek Groningen) 
  • W. Eek (vakdocent Elektro, Alfacollege Groningen)
  • de dames S.A. Snijdelaar en M. Rothe-Groen (vertegenwoordigend de Stichting Klaas Dijkstra Fonds),
  • L. Postma (Hoofd afdeling Engineering Alfa-college Groningen),
  • en G. de Roo (Inhoudelijk vakdocent en teamcoordinator Engineering en voorzitter jury)


KLAAS DIJKSTRA TECHNIEK PRIJS 2019

Op dinsdag 29 januari 2019 werd het praktijkexamen MBO-4 Engineering van het Alfa-College te Groningen afgesloten met ook het afsluiten van de wedstrijd om de Klaas Dijkstra Techniek Prijs 2019.

14 teams zijn voor het winnen van de prijs de strijd aangegaan. De teams bestonden uit leerlingen van drie vakopleidingen, zoals Elektrotechniek, Mechatronica, en werktuigbouwkunde. Alle teams werkten aan het in elkaar zetten van een golfballensorteermachine. Dat betekende ook dat er goed samengewerkt moest worden om alle onderdelen goed te kunnen laten aansluiten. 's Middags vond de jurering plaats met vertegenwoordigingen uit het bedrijfsleven, SKDF en uit het Alfa-college.

De prijs is 1500 euro en werd gewonnen door een 3-koppig team. Zij delen de prijs. De winnaars zijn: Jochem van den Belt, Peter Fennema en FRank Kroese.
KLAAS DIJKSTRA ACADEMIEPRIJS 2018

Op dinsdag 30 januari 2018 werd het praktijkexamen MBO-4 Engineering van het Alfa-college te Groningen afgesloten met als feestelijke toevoeging ook het afsluiten van de wedstrijd om de Klaas Dijkstra Techniek Prijs 2018. 10 teams, samengesteld uit de opleidingen Werktuigbouw, Mechatronica en Electrotechniek deden mee aan de wedstrijd. Samenwerking en goed overleg met de andere teams vormden ook een belangrijk onderdeel.

De studenten van het winnende team zijn:Mariske Zwart, Hylke Hempenius, Ruben Doornbos en Thijs Luijtink.

De jury bestond dit jaar met vertegenwoordigers van Stevast Techniek Beilen, Johnson & Johnson, BD Kiestra Drachten en van de SKDF onder voorzitterschap van de hoofdvakdocent Enigneering van het Alfa-college.

De prijs is het bedrag van 1.500 euro voor het hele team.
« terug naar overzicht projecten TECHNIEK