Prins Claus Conservatorium in Groningen

De stichting†ondersteunt†sinds 2008†het Prins Claus Conservatorium, Hanzehogeschool Groningen.

Het gaat hier om†de†'Klaas Dijkstra†Award' die jaarlijks wordt uitgereikt aan de prijswinnaar van de Summer Academy van het Peter de Grote Festival.††

Het andere project,†de nieuwe module 'Ondernemende Musicus', heeft†de stichting voor twee†studiejaren 2008-2009 en 2009-2010 gesteund.††Klaas Dijkstra Award

De Stichting Klaas Dijkstra Fonds stelt via het Prins Claus Conservatorium (PCC) de Klaas Dijkstra†Award beschikbaar aan een jonge†student, die wegens zijn/haar uitzonderlijke muzikale talent hiervoor is genomineerd. Het podium voor die nominatie is†de jaarlijks georganiseerde Summer Academy, onderdeel van†het Peter de Grote Festival te Groningen (het grootste kamermuziekfestival van Noord-Nederland).

Vanaf 2008 t/m 2012 is de eerste periode van toekenning van de jaarlijkse prijs.†De periode van samenwerking is door het bestuur SKDF en de directie van het PCC als positief geŽvalueerd. SKDF heeft besloten†de toekenning van de prijs†te verlengen†t/m het jaar 2020.

Het stipendium zal telkens voor maximaal vier studiejaren worden toegekend. Mede op grond van de ervaring dat de winnaars niet altijd de vierjarige bachelor-opleiding gaan volgen, maar dat er, mede door de komst van de master-opleiding aan het PCC, verschillende varianten in opleidingsduur voorkomen, zijn de voorwaarden voor het beschikbaar stellen van het aan de prijs verbonden geldbedrag als volgt:

1. De winnaar schrijft zich in bij het PCC voor een reguliere opleiding (bachelor of master) en volgt die opleiding daadwerkelijk;
2. Betrokkene begint met zijn opleiding aan het PCC uiterlijk met ingang van het studiejaar volgend op het kalenderjaar, waarin de award is toegekend;
3. De financiele bijdrage bedraagt†2.500 euro per studiejaar met een†maximum van 10.000 euro;
4. Voordat het jaarbedrag beschikbaar wordt gesteld, ontvangt SKDF een (copie van een) bewijs van inschrijving.
5.†Organisatie en jurering is verzorgd door het PCC;
6.†Uitreiking vindt plaats door of namens het bestuur van de SKDF;
7.†Administratieve afhandeling vindt plaats in rechtstreeks contact tussen de student en het PCC.

De eerste uitreiking van het Klaas Dijkstra†Award vond plaats op 8 augustus 2008 in de PR zaal van het Gasuniegebouw te Groningen.


Bronzen penning voor de prijswinnaar van de Summer Academy

Jos Vroon, bestuurslid van de Stichting Klaas Dijkstra Fonds, heeft een bronzen penning ontworpen, die aan de prijswinnaar of -winnares van de Summer Academy wordt overhandigd. Met deze penning spreekt de stichting haar waardering uit voor de kwaliteit van de jong getalenteerde musicus. De penning is een persoonlijk geschenk.

Aan de penning is het geldbedrag gekoppeld dat rechtstreeks wordt overgemaakt naar het PCC ter bestrijding van de opleidingskosten van de winnaar/winnares.


Carlos Julian Fernandez Bollo

Carlos Julian Fernandez Bollo is de 18-jarige Spaanse pianist, die de Klaas Dijkstra Award 2018 heeft gewonnen. Carlos heeft deelgenomen aan de Summer Academy, onderdeel van het Peter de Grote Festival 2018. Voor de 11e keer vond de prijsuitreiking plaats tijdens het slotconcert in de Nieuwe Kerk op 4 augustus. Carlos speelde op het slotconcert uit Pianosonate nr. 3 in b van F. Chopin.

Carlos kan door de prijs de Bachelor-opleiding volgen aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen.Rasovic Vukica

Op 5 augustus 2017 vond het slotconcert plaats van het Peter de Grote Festival in de Nieuwe Kerk te Groningen. Het slotconcert werd voornamelijk uitgevoerd door de deelnemers van de Summer Academy dat gekoppeld is aan het festival.

Dit jaar is de Klaas Dijkstra Award voor de 10e keer uitgereikt. De winnares is de 18-jarige violiste Rasovic Vukica uit Montenegro. Op het slotconcert speelde zij een stuk van Schumann - Vioolsonate nr. 1, op. 105: Mit leidenschaftlichen Ausdruck, begeleid op de piano door Roele Kok.

De Klaas Dijkstra Award maakt het voor haar mogelijk in september 2017 te starten met de Bachelor opleiding aan het Prins Claus Conservatorium.

In de periode 2013-2017 heeft zij haar opleiding gevolgd aan de Music School 'Andre Navarra' in Podgorica. Verder heeft zij actief in die jaren deelgenomen aan zomerkampen voor kamermuziek en prijzen gewonnen op diverse festivals in Montenegro.Queralt Rodriguez Gascons

Queralt is de winnares van de Klaas Dijkstra Award 2016. Op zaterdag 6 augustus 2016 is de prijs voor de 9e keer uitgereikt tijdens het slotconcert van het Peter de Grote Festival in de Nieuwe Kerk te Groningen. Queralt is 20 jaar en speelt cello. Als deelneemster aan de zomerschool van het Peter de Grote Festival is zij opgevallen. Zij heeft zich aan het publiek kunnen presenteren door deelname aan het strijkoctet, bestaande uit 6 docenten en 2 deelnemers van de zomerschool. Er is een stuk gespeeld van Nils Gade. Queralt gaat nu de hele Bachelor-opleiding volgen aan het Prins Claus Conservatorium.Liesbeth Bosboom

De 20-jarige Liesbeth Bosboom uit Groningen wint de Klaas Dijkstra Award 2015. Zij speelt cello en heeft actief deelgenomen aan de Summer Academy, gekoppeld aan het Peter de Grote Festival. Zij heeft inmiddels 2 studiejaren aan het Prins Claus Conservatorium erop zitten. De prijs houdt in de financiering van de overige twee Bachelor-jaren en de 2-jarige Master-opleiding aan het Prins Claus Conservatorium.NIL DOMENECH FUERTES

De jury van het Prins Claus Conservatorium Groningen heeft Nil Domenech Fuertes uitgekozen als de gelukkige winnaar van de Klaas Dijkstra Award 2014. Hij start in september met de Bachelor opleiding aan het PCC.


Beste Sevindik

Op 3 augustus 2013 is voor 6e keer de Klaas Dijkstra Award uitgereikt. Dit keer is de 22-jarige violiste Beste Sevindik de gelukkige prijswinnares. Zij is afkomstig uit Ankara, Turkije. Door haar deelname†aan de Summer Academy, onderdeel van het jaarlijks georganiseerde Peter de Grote Festival te Groningen, is zij de jury van het Prins Claus Conservatorium opgevallen. Zij krijgt met de prijs de kans verder te studeren aan het PCC.

Esther Kuiper

Op zaterdag 4 augustus 2012 tijdens het slotconcert van het Peter de Grote Festival in de Nieuwe Kerk te Groningen vond de prijsuitreiking plaats. De jury van het Prins Claus Conservatorium koos Esther Kuiper uit als prijswinnares van de Klaas Dijkstra Award 2012. Esther is mezzosopraan en gaat de masteropleiding zang volgen bij Marion van den Akker.

Esther heeft gestudeerd aan het conservatorium in Amsterdam. In 2011 heeft Esther onder andere deelgenomen aan de auditites en het Presentatie Concert van de Stichting Nederlandse Vocalisten Presentatie. Zij won daarbij de publieksprijs.†


Ruth Willemse

Van 27 juli t/m 6 augustus 2011 vond de Summer Academy in het kader van het Peter de Grote Festival in Groningen plaats. Dit keer won Ruth Willemse†de Klaas Dijkstra Award 2011. Op zaterdag 6 augustus†kreeg Ruth tijdens het Gasterra slotconcert†in de Nieuwe Kerk te Groningen de prijs uitgereikt.
Ruth is mezzosopraan. Zij gaat de 2-jarige masteropleiding zang volgen bij Marion van den Akker.


Tamara Elizbarashvili

Dit keer is de jong getalenteerde pianiste uit Tiblisi (Georgie), Tamara Elizbarashvili, 21 jaar, voor haar prestaties tijdens de Summer Academy 2010 door de jury uitgeroepen als de prijswinnares van de Klaas Dijkstra Award 2010. Zij kreeg op vrijdag 6 augustus 2010 in een bomvolle Aa-kerk uit handen van de voorzitter van de SKDF de prijs en een prachtige bronzen penning overhandigd. Als het visum is verstrekt, komt zij naar Groningen voor de studie.


Anne-Elise Thouvenin

Op 7 augustus 2009 werd voor de 2e keer de Klaas Dijkstra Muziek Award uitgereikt. Dit keer kreeg Anne Elise Thouvenin, een Franse celliste, de prijs. Dit†gebeurde tijdens een feestelijk slotconcert in het Gasuniegebouw, waar de meest getalenteerde jonge deelnemers aan de Summer Academy 2009 zich aan het publiek presenteerden.


Ivan Penkov

Op 8 augustus 2008 is voor de eerste keer het Klaas Dijkstra Muziek Award uitgereikt. De winnaar is IVAN PENKOV uit Pleven (Bulgarije).†Tijdens het Peter de Grote Festival in augustus maakte Ivan dusdanig veel indruk op de docenten en uitvoerende musici van de Summeracademy dat men hem voor deze muziekstipendium heeft voorgedragen.
Ivan kan nu 4†jaar de opleiding volgen aan het Prins Claus Conservatorium. †Op de foto Rian de Waal, de artistiek leider van het Peter de Grote Festival en Ivan Penkov.

« terug naar overzicht projecten MUZIEK